Ökológiai szőlőművelés és borkészítés a fókuszban

A 2021 óta megrendezett EZ Natúr Sümeg mára az ökológiai szőlőművelés és a természetes borkészítés egyik legfontosabb hazai eseménye lett Egly Márk, a program ötletgazdája, főszervezője kitartó szervező munkájának és a szakmában szerzett elismertségének köszönhetően.

Az immár hírneves sümegi eseményen a magyar borvidékek natúrborászai mellett a Kárpát-medence különböző tájairól érkező pincészetek is bemutatkoznak évről évre. Az idei rendezvényen sem történt ez másként, hiszen ötven kiváló hazai és határon túli borászat mutatta be természet ihlette tételeit a látogatók örömére. A program Egly Márk, Ez Natúr Alapító, a Balaton-felvidéki Borvidék Elnöke, valamint Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos köszöntőjével kezdődött, a megnyitó beszédet Dr. Navracsics Tibor Közigazgatási és Területfejlesztési Miniszter, a körzet országgyűlési képviselője tartotta a sümegi Püspöki Palotában. Navracsics Tibor köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy kiemelt feladat a kistermelők, borászok, kézművesek támogatása, hiszen ők adják a térség valódi karakterét, úgy, hogy egyben értéket is teremtenek.

Egly Márk úgy fogalmazott, hogy a magyar bor érdekében tett minden lépés országunk javára válik, hiszen a magyar bor nemzeti kincs. – Jöhetnek még rosszabb idők a szőlőtermelőkre, a borkészítőkre, csökkenhet a borfogyasztás, de töretlenül bízom a nagybetűs értékek állandóságában. Ilyen érték számomra az emberi munka, minden két kézzel előállított termék és az a kultúra, amit a szőlő és a bor teremt – hangsúlyozta.

Az EZ Natúr Sümeg jelentős érdeklődés mellett tartott szakmai napjának előadásait és mesterkurzusait ebben az évben is neves hazai és külföldi előadók biztosították. Ahogy az a rendezvény történetében már megszokott, a bor és pezsgőbemutatón a magyar borvidékek jeles képviselői mellett Kárpát-medencei magyar natúrborászai is részt vettek, így a nagyjából ötszáz látogató a történelmi Magyarország legjobb természetes borait és pezsgőit kóstolhatta meg. Az idei év hagyományteremtő újdonsága volt a natúr élelmiszerek – sajtok, magolajok, mézek és szarvasgomba – bemutatója és kóstolója. Nagy sikert aratott a kutyás szarvasgomba keresés és a kádárbemutató is.

Képek, szöveg: Szijártó János